Huvitav, kui palju pardikasvatajaid või pardimunade tarbijaid on munades midagi säärast näinud:

The Weird Egg

Seda tuleb küll aeg-ajalt ette, et leian toorest munast umbes hernesuuruse hallika “moodustise”, aga eemaldan selle siis lihtsalt ja unustan ja kasutan muna toiduks. Inkubeerimisega aga on lood teised. Suure tõenäosusega oleks sellises munas arenenud mingi ebasoovitav elu ja muna oleks võinud inkubaatoris lõhkeda, mis oleks toonud endaga kaasa vajaduse kõiki mune ja inkubaatorit põhjalikult puhastama hakata – väga tüütu.

Aga miks mune enne inkubeerimist ja inkubeerimise ajal üldse uurida tuleb?

Viljastamata, varakult surnud lootega ja mädanenud munade plahvatamise vältimine

Esimene põhjus ongi hügieen. Kui munas ei hakka lind normaalselt arenema, läheb ta ilmselt mingi aja jooksul inkubaatori temperatuuri juures roiskuma. Samuti, kui loode hakkab alguses arenema, aga siis mingil põhjusel sureb, on jällegi oht, et tekib roiskumine ja roiskunud muna lõhkeb. Mune umbes 5 päeva tagant läbivalgustades saame eemadalda sellised isendid, kellega paistavad olevat probleemid.

Pardimuna normaalsest arengust võib lugeda näiteks siit. Pardimunade läbivalgustamisest aga siit. Veresoontevõrgustikku on läbivalgustamisel juba 5. päeval päris hästi näha.

Munade massi vähenemine inkubeerimise käigus

Nagu olen lugenud, peavad pardimunad inkubeerimisperioodi (28 päeva) jooksul oma massist 13-15 protsenti kaotama. Samas peab munade õhukott inkubeerimise lõpuks saavutama teatava suuruse ja õhukoti arengut on võimalik munade läbivalgustamise käigus uurida.

Nii munade massi kui õhukoti suuruse muutust saab reguleerida inkubaatoris valitseva õhuniiskuse reguleerimise abil, lisaks sõltub munadest toimuva aurustumise kiirus munakoore poorsusest – mis omakorda sõltub muuhulgas aastaajast ja lindude söödast.

Kui ma oma esimest komplekti mune ette valmistasin, siis naiivselt kaalusin kõik munad enne inkubaatorisse panekut üle, arvutasin keskmise massi ja arvasin, et võtan selle arvu võrdluste aluseks, kui edaspidi inkubeerimise jooksul mune uuesti kaalun ja kesmist massi arvutan.

Paraku ei võtnud ma olematu kogemuse tõttu arvesse paari detaili, kuigi ilmselt olin neil teemadel lugenud küll.

  • Kui üks või mitu muna osutuvad viljatuks või loode sureb inkubeerimise ajal, siis oleks hea teada tema esialgset massi, sest arvutada tuleks uus algne keskmine mass, millega edaspidist munade keskmist massi võrrelda.

  • Munade õhukotte näeb kõige paremini alles inkubeerimise neljandal nädalal. Varem ei pruugi nende suurus munadest toimuvat aurustumist väga hästi kajastada.

Mis puutub suhtelisse õhuniiskusesse, siis muuhulgas lugesin, et enne inkubeerimist pestud munadest toimub suurem aurustumine kui pesemata munadest. Mu esimene kogemus ütleb, et vähemalt hooaja alguses ja korraliku munejate toidu peal elavate partide mune see ei puuduta. Karta on, et esimese komplekti kahe loote surm võis olla tingitud liigsest niiskusest ja/või niiskuse liigsest muutumisest inkubeerimise ajal.

Uus katse

Täna hommikul valmistasin ette järgmise komplekti haudemune ja tegin sellise plaani:

  • Märgistan iga muna numbriga ja kirjutan pliiatsiga munale ka tema massi. Munale kirjutan tema algse massi selleks, et mul oleks muude andmete kaotsimineku korral põhiandmed ka muna peal olemas.
  • Kui munade õhukotid muutuvad nähtavaks, märgistan need kord nädalas pliiatsiga, nii et saaks jälgida nende suurenemist.
  • Ei muretse väga liigse aurustumise pärast, alustan 50% suhtelise õhuniiskusega.

Nagu näha, ei olnud plaanis munade läbivalgustamist enne inkubaatorisse panekut. Õnneks märkasin loomulikus hommikuvalguses ühes munas midagi veidrat – see “miski” ongi kujutatud postituse esimesel fotol. Läbivalgustatuna nägi muna välja selline:

The Weird Egg when Candled

Mind üllatas, et see “miski” oli tegelikult nii suur. Kunagi edaspidi uurin välja, millega täpselt tegu võis olla.

Igatahes ei jäänud muud üle kui inkubaatoris ühe muna koht tühjaks jätta. Kuna olen järgmise koorumise aja juba nädavahetuse peale ajastanud, siis ei taha kauem oodata, ja otse külmkapist ei ole samuti hea mõte mune inkubaatorisse pista. Teisalt olen lugenud ka seda, et värskelt munetud muna peaks enne inkubeerimist päeva jagu seisma.

A Missing Egg in the Incubator

Muna asemele läks Octagoni üks eraldusriba, mida saab mugavalt kokku voltida, ja mis on teiste munade vastas hea pehme.

p.s.

Muide, sel kevadel otsustasime, et valgustame läbi kõik munad, mida müüme tuttavatele ja töökaaslastele, et oleks mingisugunegi kindlus, et need on seest korralikud. Läbivalgustamisele kulub umbes sekund iga muna kohta, aga loodetavasti aitab see pardimune paremini tutvustada.