See on tehniline postitus blogi ülesehitusest ja kasutatavatest vahenditest.

Kes on siinset blogi 2015 kevadel-suvel külastanud, võib märgata mitut muutust. Esiteks koristasime ära Google AdSense kaudu kuvatavad reklaamid, teiseks eksperimenteerime natuke kujundusega. Mõnda aega oleme katsetanud kakskeelsuse lisamisega nii avalehele kui postitustele, praeguseks oleme peaaegu rahul.

Blogi kujutab endast komplekti staatilisi veebilehti, meie põhivahendiks on soft nimega Jekyll. Artiklite sisu kirjutatakse Markdownis. Avalehe ja posituste lähtekoodi pealt genereeritud lehtede mallid (template‘id) on segu HTML-ist ja Ruby-s kirjutatud tingimuslausetest, tsüklitest jms. Üldiselt on suhteliselt lihtne oma käe järgi teha nii kujundust kui ka keelevahetuse mehhanisme. Eelgenereeritud lehtede kasutamine aga vabastab meid igasugustest dünaamilise veebiga seotud turva- ja koormusprobleemidest.

Postituste lähtekood näeb vim-is välja umbes selline:

Postituse lähtekood

Kogu lähtekoodi, pilte ja ka genereeritud faile hoiame Bitbucketis Mercuriali repos.

Kommentaaride toe jaoks on blogi liidestatud Disqus-iga. Ootame huviga esimest kommentaari! Seda muuhulgas puht tehniliselt – et kuidas ja kas toimub uutest kommentaaridest teavitamine.

Miks aga reklaamid ära koristasime? Mingil hetkel hakkas häirima, et oma käe järgi tehtud blogis on mingi võõras sisu, mis sõltub külastajate varem külastatud saitidest, ja mis ei pruugi meie blogi konteksti üldse sobida.