Tõime hiljuti oma pirukakäru-tüüpi autoga (Renault Kangoo) Lõuna-Eestist kolm lammast. Kuna autol on külgedel ja tagumistes ustes aknaklaasid, oli vaja tagada, et lambad sõidu ajal läbi akende ei hüppaks. See võib tunduda ebatõenäoline, aga ühel tuttaval on selline kogemus täitsa olemas.

Kaalusime erinevaid variante. Igatahes oli mõte ehitada 50x50mm prussidest raam, kuhu külge siis midagi kinnitada – loomavõrku, kilet, laudu? Kuna sobivat loomavõrku ega kilet meil sellisel kujul polnud, et kiiresti ja odavalt midagi kokku saaks ehitada, otsustasime kasutada üht euroalust (meie endi ja kaubaruumi eraldamiseks) ning vanu laudu. Meie Kangool on tegelikult olemas ka metallist vahesein, aga seda kasutades oleks kaubaruum jäänud kolme lamba jaoks liiga väikses. Euroaluse paigutasime allaklapitud tagumiste istmete peale, nagu on näha siin fotol. Ja sellele omakorda kinnitasime ka mõned lauad kõrgenduseks, et lambad sõidu ajal meie juurde ei roniks.

Euroalus eraldusseina rollis

Siin fotol on näha must plastmassist alus mõõdus 100x90 cm, mida müüakse Handymannis multifunktsionaalse aluse nime all. Oleme selliseid eri mõõtudes juba aastaid kasutanud partide juures.

Multifunktsionaalne alus põrandal

Plastmassist aluse peale panime heina ja lootsime, et hein koos alusega hoiab suurema osa sõnnikust ja uriinist auto salongi põrandale sattumast. Ju nad hoidsid, aga pea 4 tunni sõidu jooksul jõuavad lambad siiski üksjagu kusta ja pabulaid väljutada, nii et auto tuli pärast survepesuriga seest üle pesta.

Järgmisel pildil on näha, kuidas lambad autosse ehitatud kuudi ja akende suhtes sõidu ajal paiknesid. Akna ja laudade vahel oli paarkümmend sentimeetrit ruumi ja pärast lammaste autosse laadimist lasime raami külge ka uste poole mõned põikilauad akutrelli abil kiiresti juurde, et tagumised aknad ei oleks ahvatlevad.

NB! Laudade vahed jätsime piisavalt väiksed, et lamba pea läbi ei mahuks, kuid piisavalt suured, et kuut liiga raske ei oleks.

Lambad enne sõidu algust

Sõit kulges rahulikult, kolm lammast mahtusid umbestäpselt ära (ka lamama) ja mingeid hüppamise katseid ei tehtud. Tere tulemast, sellesügisene karjatäiendus.