Oleme partide ja lammaste kasvatamisel võtnud eesmärgiks hoida nende sise- ja väliskeskkond looduslike vahendite abil korras ja hoida sellega ära retseptiravimite kasutamise vajadust. Samas oleme üksjagu laisad ja eelistame valmistooteid, kui vähegi võimalik.

Selles postituses annan ülevaate toodetest, mida olen kasutanud viimase kolme aasta jooksul partide eest hoolitsemisel; viimasel aastal on lisandunud ka mõned kogemused seoses lammastega. Käsitlen muuhulgas iga toote hinda ja saadavust.

###Siseparasiitide ennetus

Kõige tavalisem looduslik lähenemine partide siseparasiitide ennetusele on ilmselt küüslaugu(pulbri) ja kõrvitsaseemnete kasutamine. Kui me pardipidamisega alustasime, tundus aga kõige loomulikum ikkagi laiemalt guugeldada ja tahtsin leida “midagi enamat”. Sattusin sellise toote otsa nagu Verm-X for Poultry, Ducks & Fowl, mis oma granuleeritud kujul tundus väga huvitav. See sisaldab igatsugu taimset kraami (kaneel, küüslauk, tüümian, mererohi, piparmünt, apteegitill, jalakas, nõges, roomav madar, kvassia, Cayenne’i pipar) ja lisaks lubjakivi, nisu jms sideaineid. Graanuleid söödetakse lindudele kord kuus 3-päevase kuurina, mõõdulusikatäis noka kohta, kaasas on nii mõõdulusikas kui juhised.

Verm-X graanulitel on spetsiifiline äratuntav lõhn, mis foorumite põhjal mõnele inimesele väga meeldib ja mõnele üldse mitte. Pardid igatahes söövad seda kraami oma toidu sees väga hea meelega ning on püsivalt heas vormis. Võib-olla on tegu puhtalt emotsionaalse efektiga, aga olen Verm-X graanuleid partidele nüüd juba mitu aastat regulaarselt andnud ja ei raatsi loobuda. Küüslaugupulbrit annan vahel lisaks, kui Verm-X kuuri vaheaegadel tundub, et mõne linnu väljaheide on imelik või on õues on lihtsalt porine ja niiske.

Verm-X for Poultry

Eestist ei ole ma leidnud ühtegi Verm-X edasimüüjat, mis ei üllata, sest hobilinnupidajaid on maailma mastaabis meil suhteliselt vähe ning paljudel pole võimalik linde kalli kraamiga hellitada. Inglismaa Ebay-s on aga mitu müüjat, kes Verm-X tooteid müüvaid. Mina olen kogu selle aja neid graanuleid ostnud müüjalt nimega happytailwaggers. Viimati maksis 1.5kg purk £ 39.35 (u. 53 eurot), postikulu oli £ 6.00 (u. 8 eurot). Kui tellimine ei satu just pühade ajale, tuleb pakk kohale umbes nädalaga.

Verm-X graanulid on saadaval ka lammaste jaoks, nagu selgub. Kasutan neid sel talvel meie 4 noore ute parasiitide ennetuseks. Lammaste puhul olen graanuleid küll veel liiga vähe kasutanud, et saaks tulemusi analüüsida, aga tundub, et ühel utel olnud probleem silmavoolusega kadus pärast esimest nädalast Verm-X kuuri. Jah, lammastele antakse graanuleid kord kuus nädal aega korraga, mõõdulusikatäis lamba kohta. 1.5 kg purk maksis £33.42 ja postikulu oli £10.00, seega kogusumma on sarnane lindude graanulitega. Mul pole õrna aimugi, miks müüja küsis lammaste graanulite saatmise eest rohkem kui täpselt sama suure purgi lindude graanulite saatmise eest.

Verm-X for Sheep and Goats

Lisaks Verm-X graanulitele saavad meie noored lambad ka küüslaugu ja mineraalide segu nimega Crystalyx Garlyx. Seda toodet müüakse Eesti põllumajanduspoodides nii füüsiliselt (näiteks Rapla E-farmer) kui ka online (Põllumehe kaubamaja). Meie maksime 22.5 kg ämbri eest 49 eurot.

Selle segu pikaajalse tarvitamise üks toimeid peaks olema, et lambad hakkavad küüslaugu järgi “haisema”, mis peaks suvel igasuguseid putukaid eemale hoidma. Eks näis. Igatahes meeldib see kraam lammastele väga. Asja halb külg on, et ämber saab ilmselt paari kuuga otsa. Võib-olla uhub ka vihm osa segust ära, kuigi väidetavalt on tegu ilmastikukindla tootega. Kallis hobi on meil see loomapidamine.

Pildil on näha kõige suurem küüslaugumineraali huviline Krõõt.

Krõõt ja mineraalid

###Partide hingamisteede probleemide ennetamine

Veel tahaks rääkida paarist eri vedelikust, mida kasutan nii lindude hingamisteede probleemide ennetamiseks kui ka pardimaja desinfitseerimiseks ja seente, peamiselt hallituse tõrjeks.

Tore vedelik, mis on saadaval suht igas suuremas Eesti apteegis, on greibiseemne ekstrakt. Pudel maksab umbes 16 eurot, aga peab kaua vastu ja pudelist saab ekstrakti kätte täpselt tilk-tilga haaval, nii et on hea doseerida.

Ma avastasin greibiseemne ekstrakti paar aastat tagasi, kui meil üks part köhis nädal aega järjest, hoolimata regulaarsest Verm-X graanulite tarvitamisest. Seda soovitas mingi blogipostitus või foorumiteema, enam ei mäleta, kus – soovitati greibiseemne ekstrakti kodulindude joogivette korrapäraselt lisada. Kuna köhimine lõppes paar päeva pärast seda, kui alustasin greibiseemne ekstrakti kasutamist, tegin järelduse, et äkki oli sellest kasu… aga võib-olla oli tegu kõigest juhusega. Igatahes nüüd kui ma vahel kuulen mõnd parti köhimas, lisan nende joogiveele (10-liitrine anum) seda paari päeva jooksul paarkümmend tilka ja paistab, et tõsisemaid pikemaajalisi hingamisteede hädasid pole meil olnud.

Greibiseemne ekstrakt

… välja arvatud ükskord, kui me ostsime Dark Campbell tõugu pardi, kellel juba ostes oli mingi krooniline nohu või põskkoopa häda. Oma kogenematusest lasime müüjal linnud kasti pakkida ilma, et oleksime neid lähemalt uurinud, ja avastasime alles kodus, et ühel ostetud pardil olid põsed täiesti paistes.

Selles olukorras tahtsin leida mingit spetsiifilisemat looduslikku ravimit ja leidsin väga meeldivalt lõhnava vedeliku, mida paraku saab ainult USA-st otse osta – vedeliku nimi on VetRX.

VetRX

Kahjuks pole mul mingit tõendust selle kohta, et VetRX oleks meil kunagi ühtki probleemi ravida aidanud. Õnnetu Dark Campbell part suri lõpuks ära, pärast pikki jõupingutusi teda ravida… ja põsed jäidki tal paiste.

Vastupidiselt Verm-X graanulitele hoitakse VetRX-i koostist saladuses, aga tootja soovitab seda igasuguste hädade vastu nagu nohu-köha, silmaprobleemid, lestad jne. Vedelikku saab ka veega segada ja kasutada lahust näiteks linnumaja desinfitseerimiseks. Rohkem infot leiab tootja veebilehelt.

Seda vedelikku soovitatakse foorumites ja blogipostitustes ja ta on ka piisavalt odav (umbes $ 13), et teda saab väljastpoolt Euroopa Liitu tellida ilma, et peaks mässama tollimaksuga jms. Samuti on postikulu mõistlik – mälu järgi 4 eurot. Mina ostsin teda paar korda jällegi Ebay-st. Tilgutan teda vahelduse mõttes partide joogivette, aga pole kindel, kas ma teda uuesti ostan. Lihtsalt nii palju lihtsam on minna apteeki ja osta greibiseemne ekstrakti. Lõhnab VetRX muidugi tõsiselt hästi.

Kolmas mu lemmikvedelik on klassikaline teepuuõli.

Teepuuõli

Seda on jällegi pea igast apteegist saada ning ta on võimas vahend igasuguste seente vastu nii inimese kui loomade organismis (sealhulgas kandidoosi raviks) ja ka ehitistes. Lisaks aitab teepuuõli tugev lõhn peita pardimajas esinevat väljaheidete haisu… kui see peaks kedagi häirima. Kulub teda jällegi suht vähe, nii et umbes 6 eurot pudeli eest pole üldse palju.

Lõpetuseks annan retsepti lahuse valmistamiseks, mida kasutan pardimaja seintele ilmuvate seente tõrjeks. Soojal ja niiskel sügisel kipuvad nad tekkima ja ma ei taha, et partidel sellest hingamisteede probleeme tekiks.

Segada pritspudelisse

  • 500 ml vett
  • 3 ml teepuuõli
  • 30 tilka greibiseemne ekstrakti

… ja pihustada pindadele heldelt!